Η Έκθεση

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 80 αντίγραφα έργων ζωγραφικής ή χαρακτικής φιλοτεχνημένα από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της εποχής εκείνης, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Τσισιανός, ο Τιντορέττο και ο Βρονέζε. Στο ισόγειο εκτίθενται έργα που αναφέρονται στη ναυμαχία με τρόπο αλληγορικό ή συμβολικό, όπως τότε συνηθιζόταν και συμπεριλαμβάνονται αφιερώματα σε εκκλησίες καθώς και προσωπογραφίες των αρχηγών των κρατών που απετέλεσαν τον Ιερό Συνασπισμό. Στον πρώτο όροφο παρουσιάζονται οι προσωπογραφίες των ναυάρχων του χριστιανικού στόλου, καθείς και έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και τάπητες τοίχου που έχουν ως θέμα την ίδια την ναυμαχία. 

 

Εσωτερική Είσοδος Πύργου Μπότσαρη

Η οικία Μπότσαρη στη Ναύπακτο, γνωστή και ως “τα ΜποτσαρέΪκα” είναι μια από τις παλαιότερες κατοικίες στην Ελλάδα που είναι ακόμη κατοικήσιμες. Κτίστηκε σε τρεις διαφορετικές περιόδους πράγμα που είναι εμφανές ακόμη και σήμερα. Αρχαιολογικές έρευνες του Αναστασίου Ορλάνδου και του Ευσταθίου Στίκα απέδειξαν ότι η δυτική πτέρυγα  κτίστηκε από τους Βενετούς τον 15ο αιώνα πριν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, με την βοήθεια τεχνητών από την Φλωρεντία .Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας το κτίριο υπέστη πολλές αλλοιώσεις. Αυτές όμως κατέρρευσαν κατά τον μεγάλο σεισμό του 1953,οπότε και αποκαλύφθηκε η αρχική μορφή της πτέρυγας αυτής, η οποία και αποκαταστάθηκε κατά την ανακαίνιση του κτιρίου.

Ο πύργος στο κέντρο του συγκροτήματος όμως είχε προ πολλού καταρρεύσει όταν μετά τον σεισμό αποφασίστηκε από τον στρατηγό Δημήτριο Μπότσαρη (πατέρα του ιδρυτή)γενική αποκατάσταση του συνόλου του κτηρίου. Για λόγους σεισμικής προστασίας δεν αποκαταστάθηκε στο ύψος του παλαιού.

Η ανατολική πτέρυγα οικοδομήθηκε από τους Τούρκους κατά την διάρκεια του 16ουαιώνα και χρησίμευε ως σεράι του πασά. πολλά από τα δωμάτια του είχαν χρυσοποίκιλτα και ζωγραφιστά ταβάνια από τα οποία σώζονται  εκείνα του καλού οντά και του χαγιατιού

Μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου το 1829 ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας εγκατέστησε σε αυτήν μεγάλη ομάδα Σουλιωτών. Ο Νότης Μπότσαρης πολέμαρχος του Σουλίου αγόρασε την οικία αυτή.

Σκοπός του ιδρύματος είναι:

Η αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη της ιστορικής αξίας της οικίας Μπότσαρη που βρίσκεται στη Ναύπακτο και του χώρου που την περιβάλλει

Η παρουσία και προβολή θεμάτων που συνδέονται με την Ναύπακτο.

Η φιλοξενία επιστημόνων με διεθνές κύρος. Η  χρηματοδότηση της συγγραφής και δημοσίευσης επιστημονικών μελετών, επιστημονικών κειμένων σχετικών με την πολιτιστική, οικονομική, λογοτεχνική και καλλιτεχνική ιστορία του Ελληνικού έθνους και τη φιλοσοφική σκέψη αυτού. Μελέτη του ιστορικού αρχείου της οικογένειας Μπότσαρη.

 

Εκθέματα:

Στον χώρο του Πύργου φιλοξενούνται σήμερα αντίγραφα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Paolo Veronese και ο  Tiziano Vecellio. Κυρίως θέμα της έκθεσης αποτελεί η Ναυμαχία του Lepanto, μια από τις σημαντικότερες Ναυμαχίες Παγκοσμίως. Εκτός από τους πίνακες, οι επισκέπτες θα δουν κειμήλια της εποχής, γκαβούρες, λάβαρα και σημαίες, ακόμα και μινιατούρες των πλοίων που συμμετείχαν στη Ναυμαχία. Εκτός από αυτά τα έργα υπάρχουν και ορισμένα κειμήλια των Μποτσαραίων και της επανάστασης του 21.Το Ίδρυμα έχει πάρει απόφαση για τον εμπλουτισμό και με άλλα κειμήλια και έργα της επαναστατικής περιόδου.

 

Ο Πύργος του Μπότσαρη - Είσοδος

Η οικία Μπότσαρη στη Ναύπακτο σήμερα:

  • Το κοινωφελές  ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη εγκρίθηκε με προεδρικό διάταγμα το 1986 και αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου
  • Συστάθηκε από το Νότη-Τιμολέοντα Δημ. Μπότσαρη. Έδρα του ιδρύματος είναι η Αθήνα

διευθυνση

Μπουσαραίων, Ναύπακτος
GPS: 38.3929775, 21.8348729
Οδηγίες

ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Thurs – Sat : 09am – 13:30pm
Sun : Closed
Mon – Wed : 09am – 13:30pm

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

(+30) 2634-029779
info@pyrgosbotsari.gr

Login

Subscribe

Follow Us